noiembrie 19, 2017

Biserica “Sfanta Eugenia” (Sainte-Eugénie) Saint-Genis-Laval 

SFINTIREA BISERICII SFANTA EUGENIA

Proiectul « ACASA »

Proiectul « Acasa » a luat nastere ca urmare a identificarii nevoilor credinciosilor ortodocsi romani din Lyon de a avea o biserica amenajata ortodox, in care sa se oficieze in mod permanent slujbele religioase.

Astfel, la inceputul anului 2016, reprezentanti ai Parohiei « St Arhangheli Mihail si Gavriil » cu sprijinul Consulatului General la Lyon, deschid negocierile cu conducerea Hospices Civil de Lyon in vederea inchirierii Bisericii « Sainte Eugénie », situata pe domeniul Spitalului Lyon Sud, in localitatea St Genis Laval.

In 5 septembrie 2016 se semneaza  primul act  (Promesse  de Convention d’Occupation temporaire Constitutive de droits reels)  in vederea inchirierii bisericii St Eugenie pentru o perioada de 15 ani. Semnarea acestui act  a constituit debutul etapei de demarare a  lucrarilor premergatoare renovarii bisericii. Cu acest prilej, autoritatile actuale ale Spitalului Lyon Sud ne-au asigurat verbal ca dupa termentul de 15 ani contractul poate fi renegociat si prelungit sau, in raport de evolutia proiectului de reamenajare a intregului cartier, se poate avea in vedere chiar posibilitatea de a cumpara acest imobil.

Lucrarile pregatitoare deschiderii santierului propriu zis au constat in : cadastrarea parcelei si a spatiului care ne-a fost alocat, testarea structurii de rezistenta a cladirii, angajarea unei echipe de arhitecti pentru documentare, diagnostic, studiu de fezabilitate, analiza tehnica si arhictecturala,pregatirea dosarului in vederea obtinerii permisului de constructie. Permisul de constructie a fost aprobat in data de 31 iulie 2017, de catre Primaria din St Genis Laval.

Actul definitv prin care se valideaza inchirierea Bisericii Sainte-Eugénie pana in anul 2032 a fost semnat in data de 20 octombrie 2017. Prin acest document, Parohiei Ortodoxe Romane « St Arhangheli Mihail si Gavriil » din Lyon i se transfera temporar dreptul de proprietate  asupra Bisericii Sainte-Eugénie.

 

Biserica Sainte Eugenie. Istoric

Biserica Sainte Eugenie este amplasata pe fostul Domeniu Longchêne, achizitionat de catre Hospices Civils de Lyon in anul 1866. In timpul calatoriei la Lyon, Imparateasa Eugenia, sotia  lui Napoleon al III lea, viziteaza spitalele Hôtel-Dieu si Croix-Rousse si  constata absenta unui loc pentru convalescenta a bolnavilor si ranitilor dupa perioada de spitalizare. Astfel, ea decide sa faca o donatie catre Hospices Civils de Lyon in valoare de 200 000 F destinata crearii unui azil pentru convalescenti.

Ca urmare a acestei donatii, Consiliul de administratie al Hospice Civils de Lyon decide sa cumpere domeniul Longchêne, din Saint-Genis-Laval, domeniu ce era pus in vanzare in acea perioada.

Din documentele gasite in arhive, este dificil de precizat data exacta a constructiei Bisericii Sainte-Eugénie insa apar cateva elemente care sunt importante pentru geneza acestui spatiu :

– 21 iulie 1867, Arhiepiscopul de Lyon sfinteste capela  provizorie  Sainte-Eugénie in asteptarea constructiei noii biserici.

– 1902 : sosirea unui preot slujitor pentru noua biserica in constructie si plecarea preotului Alliot.

– 08 noiembrie 1906 : inaugurarea noii biserici.

 

Deschiderea santierului si evolutia lucrarilor.

Cu sprijinul si prin bunavointa benevolilor din Parohia Ortodoxa Romana « Sfintii Arhangheli Mihail si Gavriil » din Lyon, in data de 4 noiembrie 2017 au demarat lucrarile pentru renovarea si amenajarea bisericii, precum si a spatiului adiacent situat in partea din spate a bisericii.

Interiorul cladirii.

Prima etapa a constat in debarasarea si igienizarea interiorului bisericii, a incaperilor situate sub clopotnta si a podului, pentru ca de-a lungul timpului porumbeii care au avut acces prin geamurile sparte, au lasat nu mai putin de 10 tone de mizerie.

A doua etapa, ce este in curs de finalizare, consta in amenajarea grupului sanitar (WC-uri, lavoare si loc pentru ingrijirea copiilor mici) in incaperea dn spatele bisericii si realizarea canalizarii.

In acelasi timp, in biserica au fost identificate circuitele electrice vechi si, dupa un plan bine intocmit, se lucreaza la realizarea unei noi retele electrice si de iluminat.

Dupa ce vor fi finalizate aceste etape se va trece la prelucrarea si zugravirea peretilor, la zidirea Sfintei Mese si a catapetesmei precum si la acoperirea pardoselei cu un strat din PVC izolant.

In final, se vor monta stranele (scaunele pentru credinciosi) pe peretii laterali, icoanele, imagini cu sfinti si scene religioase imprimate pe panza, se vor pune sfesnicele si vor fi invesmantate tetrapoadele si Sfanta Masa.

Exteriorul cladirii.

Dupa ce va fi finalizata renovarea si amenajarea bisericii in interior, sa va trece la renovarea in exterior care consta in:

  • repararea retelei de scurgere a apei pluviale;
  • identificarea si repararea partilor din acoperis deteriorate;
  • renovarea sau inlocuirea dupa caz a usilor si a geamurilor;
  • curatarea peretilor de tencuiala veche;
  • refacerea ornamentelor si tencuirea peretilor;
  • Amenajarea curtii exterioare, construirea aleelor de acces si montarea corpurilor de iluminat.